Strona główna ZDROWIE Mąka 00 - Zdrowy typ mąki idealny do pizzy

Mąka 00 – Zdrowy typ mąki idealny do pizzy

Kuchnia włoska od dawna gości w Polsce – na stołach i w restauracjach. Pizza należy do klasycznych włoskich potraw, których trudno nie polubić. Każdy może spróbować ją upiec, a do tego trzeba wybrać odpowiednią mąkę. Czym charakteryzuje się mąka 00, co oznacza numeracja i z jakiej mąki powstaje najlepsza pizza? Czytaj dalej, aby poznać tajniki oryginalnej włoskiej mąki do pizzy.

Mąka typ 00 – co to znaczy?

Do podziału mąk wykorzystuje się kilka czynników. Każdy jej rodzaj ma inną zawartość białka, współczynnik W (siła mąki) i numer. Ta ostatnia informacja dotyczy składu mąki. Im mniejsza liczba, tym mniej substancji mineralnych zawiera mąka – jest więc lepiej oczyszczona, a przy jej spalaniu powstaje mniej popiołu. W przypadku mąki 00 będzie to ilość niezauważalna, dlatego przyjmuje się, że zawiera ona 0% popiołu. Mąka 500 zawiera go 0,5%.

Mąka zero jest najjaśniejszym typem mąki. To dlatego, że zawartość popiołu (substancji mineralnych) zależy od obecności rozdrobnionej okrywy nasiennej. Mąki o wyższym numerze są ciemniejsze i zawierają więcej otrębów. Łatwo więc się domyślić, że mąka 00 jest ich pozbawiona i bardzo lekka. Zawiera dużo glutenu (poza opcjami bezglutenowymi), dzięki czemu jest wysokoelastyczna. 

Mąka do pizzy – smak i konsystencja

Ciasto do pizzy po upieczeniu powinno być kruche, delikatne i odporne na rozmiękanie. Tym charakteryzują się wyroby z mąki 00 – nie nasiąkają sosem, lecz doskonale komponują się z innymi składnikami. Ciasto jest takie smaczne, bo zawiera dużą ilość węglowodanów i glutenu, który odpowiada za konsystencję. Z mąki 00 powstaje nie tylko pizza, ale też ravioli czy foccacia.

Najlepsza mąka na pizzę prosto z Włoch

Aby pizza smakowała podobnie do włoskich specjałów, najlepiej wypiekać ją z mąki 00. To nie wszystko – oryginalna włoska mąka powstaje z miękkiej pszenicy. Rozpoznasz ją po nazwie: farina di grano tenero tipo 00. Jakość produktu zależy w pewnej mierze od producenta. Najlepiej, jeśli mąkę sprowadzono z Włoch, od sprawdzonych producentów (np. 5 Stagioni, Divella lub Polselli).

Mąka na pizzę znajduje się też w ofercie polskich firm. Kilogram mąki sprowadzanej może kosztować 7-9 zł, a w przypadku produktu rodzimego cena nie przekracza 5 zł. Warto przed zakupem przeczytać opinie o produkcie.

Bezglutenowe zamienniki mąki 00 

Włoscy producenci oferują bezglutenowe warianty mąki do pizzy. W ich składzie znajdziemy np. skrobię kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną i mąkę pszenną pozbawioną glutenu. W mieszance może się też znaleźć:

  • mąka z tapioki
  • mąka z ciecierzycy
  • mąka owsiana.

Konsystencja ciasta wyrobionego z mąki bezglutenowej wyraźnie różni się od tradycyjnej receptury. Mimo tego, smakowita pizza nie musi być idealna. Z powodzeniem można ją upiec z dowolnej mąki, jeśli nie próbujemy dokładnie naśladować włoskich szefów kuchni.

Oznaczenie W przy mące – co oznacza?

Jeśli zwróciłeś uwagę na oznaczenia takie jak: W250, W270, W330 itp., wyjaśnimy ich znaczenie. To siła mąki – im wyższa, tym więcej wody może wchłonąć ciasto podczas wyrabiania. Jest więc bardziej elastyczne i zdolne do dłuższego wyrastania. Podobnym współczynnikiem jest ilość protein. Do pizzy najlepsza jest mąka W250-310, o zawartości białka ok. 12 g.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Musisz przeczytać:

Jak zadbać o odpowiedni klimat w łazience?

Stworzenie odpowiedniego klimatu w łazience może mieć duże znaczenie dla Twojego komfortu. Dbając o odpowiednie oświetlenie, zapach, temperaturę, wilgotność czy obecność roślinności,...

Wybieramy najwygodniejsze buty do biegania dla aktywnego mężczyzny

W dzisiejszych czasach aktywność fizyczna jest kluczowym elementem zdrowego stylu życia wielu mężczyzn. Jeśli pasjonujesz się bieganiem i pragniesz osiągnąć swoje cele...

Sernik Baskijski – Przepis

Sernik Baskijski - krótka historia Sernik baskijski, znany również jako "gâteau Basque" lub "biskotxak", to...

Przepis na soczystą kaczkę

Przepis na soczystą kaczkę Kaczka to jedno z tych dań, które na pewno przyciąga uwagę na stole i potrafi...

Kołacz – Tradycyjny Śląski przepis

Kołocz Śląski lub Kołacz Śląski - to tradycyjne ciasto, które uwielbiają mieszkańcy Polski i nie tylko. Jest to słodkie, drożdżowe ciasto wypełnione...