Kuchnia włoska od dawna gości w Polsce – na stołach i w restauracjach. Pizza należy do klasycznych włoskich potraw, których trudno nie polubić. Każdy może spróbować ją upiec, a do tego trzeba wybrać odpowiednią mąkę. Czym charakteryzuje się mąka 00, co oznacza numeracja i z jakiej mąki powstaje najlepsza pizza? Czytaj dalej, aby poznać tajniki oryginalnej włoskiej mąki do pizzy.
Mąka typ 00 – co to znaczy?
Do podziału mąk wykorzystuje się kilka czynników. Każdy jej rodzaj ma inną zawartość białka, współczynnik W (siła mąki) i numer. Ta ostatnia informacja dotyczy składu mąki. Im mniejsza liczba, tym mniej substancji mineralnych zawiera mąka – jest więc lepiej oczyszczona, a przy jej spalaniu powstaje mniej popiołu. W przypadku mąki 00 będzie to ilość niezauważalna, dlatego przyjmuje się, że zawiera ona 0% popiołu. Mąka 500 zawiera go 0,5%.
Mąka zero jest najjaśniejszym typem mąki. To dlatego, że zawartość popiołu (substancji mineralnych) zależy od obecności rozdrobnionej okrywy nasiennej. Mąki o wyższym numerze są ciemniejsze i zawierają więcej otrębów. Łatwo więc się domyślić, że mąka 00 jest ich pozbawiona i bardzo lekka. Zawiera dużo glutenu (poza opcjami bezglutenowymi), dzięki czemu jest wysokoelastyczna.
Mąka do pizzy – smak i konsystencja
Ciasto do pizzy po upieczeniu powinno być kruche, delikatne i odporne na rozmiękanie. Tym charakteryzują się wyroby z mąki 00 – nie nasiąkają sosem, lecz doskonale komponują się z innymi składnikami. Ciasto jest takie smaczne, bo zawiera dużą ilość węglowodanów i glutenu, który odpowiada za konsystencję. Z mąki 00 powstaje nie tylko pizza, ale też ravioli czy foccacia.
Najlepsza mąka na pizzę prosto z Włoch
Aby pizza smakowała podobnie do włoskich specjałów, najlepiej wypiekać ją z mąki 00. To nie wszystko – oryginalna włoska mąka powstaje z miękkiej pszenicy. Rozpoznasz ją po nazwie: farina di grano tenero tipo 00. Jakość produktu zależy w pewnej mierze od producenta. Najlepiej, jeśli mąkę sprowadzono z Włoch, od sprawdzonych producentów (np. 5 Stagioni, Divella lub Polselli).
Mąka na pizzę znajduje się też w ofercie polskich firm. Kilogram mąki sprowadzanej może kosztować 7-9 zł, a w przypadku produktu rodzimego cena nie przekracza 5 zł. Warto przed zakupem przeczytać opinie o produkcie.
Bezglutenowe zamienniki mąki 00
Włoscy producenci oferują bezglutenowe warianty mąki do pizzy. W ich składzie znajdziemy np. skrobię kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną i mąkę pszenną pozbawioną glutenu. W mieszance może się też znaleźć:
- mąka z tapioki
- mąka z ciecierzycy
- mąka owsiana.
Konsystencja ciasta wyrobionego z mąki bezglutenowej wyraźnie różni się od tradycyjnej receptury. Mimo tego, smakowita pizza nie musi być idealna. Z powodzeniem można ją upiec z dowolnej mąki, jeśli nie próbujemy dokładnie naśladować włoskich szefów kuchni.
Oznaczenie W przy mące – co oznacza?
Jeśli zwróciłeś uwagę na oznaczenia takie jak: W250, W270, W330 itp., wyjaśnimy ich znaczenie. To siła mąki – im wyższa, tym więcej wody może wchłonąć ciasto podczas wyrabiania. Jest więc bardziej elastyczne i zdolne do dłuższego wyrastania. Podobnym współczynnikiem jest ilość protein. Do pizzy najlepsza jest mąka W250-310, o zawartości białka ok. 12 g.
pizza z takiej mąki jest zdrowsza i smaczniejsza 🙂