Free Porn
xbporn

https://www.bangspankxxx.com
Strona główna JEDZENIE Sernik Baskijski - Przepis

Sernik Baskijski – Przepis

Sernik Baskijski – krótka historia

Sernik baskijski, znany również jako “gâteau Basque” lub “biskotxak”, to tradycyjne ciasto pochodzące z Kraju Basków, który rozciąga się na obszarze Hiszpanii i Francji.

Historia sernika baskijskiego jest dość niejasna, ale przypuszcza się, że ciasto to powstało w XIX wieku w regionie Labourd, na południowym zachodzie Francji. Według jednej z legend, sernik baskijski został stworzony przez żonę pastora, która potrzebowała przepisu na prosty i smaczny deser dla swojego męża i jego współpracowników.

Sernik baskijski składa się z kruchego ciasta, które jest wypełnione kremem migdałowym lub waniliowym. Wierzch ciasta jest zazwyczaj dekorowany krzyżem lub innymi wzorami, które są wycinane nożem.

Sernik baskijski jest teraz popularnym deserem w Kraju Basków i można go znaleźć w wielu kawiarniach i restauracjach na całym świecie. W Polsce również cieszy się coraz większą popularnością.

Oto przepis na pyszny sernik baskijski:

Składniki:

300 g sera mascarpone
500 g sera ricotta
200 g cukru
6 jajek
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka masła

Do dekoracji:

1 łyżka kakao
100 g gorzkiej czekolady

Instrukcja:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C.
W misce wymieszaj ser mascarpone z serem ricotta i cukrem, aż powstanie gładka masa.
Dodaj do masy żółtka jajek, jedno po drugim, cały czas mieszając.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
Dodaj do masy skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj.
W oddzielnej misce ubij białka jajek na sztywną pianę.
Ostrożnie wymieszaj ubitą pianę z masą serową.
Wylej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.
Piecz sernik w nagrzanym piekarniku przez około 60-70 minut, aż z wierzchu będzie lekko zarumieniony i środek twardy.
Wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Przed podaniem posyp sernik kakao i skrop gorzką czekoladą.

Smacznego!

Musisz przeczytać:

Oświetlenie do salonu – jakie lampy mogą się przydać?

Domowa przestrzeń rekreacyjna powinna być urządzona tak, by dobrze czuli się w niej zarówno mieszkańcy, jak i zapraszani przez nich goście. Wpływa...

Jak skutecznie oświetlić wyspę kuchenną – wskazówki wnętrzarskie

Nowoczesna kuchnia powinna być funkcjonalna i piękna, wyróżniając się właściwie dobranym wyposażeniem i rozwiązaniami oświetleniowymi. Odpowiednie lampy nie tylko podnoszą walory estetyczne,...

Skrzynie balkonowe – dlaczego warto je mieć?

Balkony w blokach wykorzystuje się do rozmaitych celów. Dlatego też trzeba zadbać o odpowiednie wyposażenie takiej przestrzeni. Obok wygodnych mebli wypoczynkowych powinny...

Czy warto zainwestować w panele fotowoltaiczne? Wyjaśniamy

Artykuł sponsorowany Chcesz uniezależnić się od dostawców energii elektrycznej? W takim razie z pewnością zastanawiasz się nad rozwiązaniem, jakim...

Aranżacja łazienki – najmodniejsze zestawienia kolorystyczne

źródło: tikkurila.pl Podejmując się zadania aranżacji łazienki, warto zwrócić szczególną uwagę na zestawienia kolorystyczne, które są w stanie nie...