Pewnie już nie raz zastanawiałaś/eś się w jaki sposób ugotować ryż , aby był pyszny i go nie przypalić.
Podczas gotowania ryżu nie wiele osób sobie zdaje sprawę, że można popełnić radykalny błąd, przez który ryż nie będzie nadawał się do spożycia.
No to zaczynamy 🙂 Najważniejszą i pierwszą czynnością to przygotowanie odpowiedniej ilości wody w proporcjach ilości ryżu i wody. W przypadku gotowania ryżu należy zachować szczególną czujności – bo czas gotowania w dużej mierze uzależniony jest od ryżu jaki wybraliśmy.

Krok pierwszy – Przygotuj ryż
Zapewne zdziwi Cię ten fakt, że zaraz po wyciągnięciu torebki z ryżem z opakowania głównego będziemy go płukać 😉 Dzięki tej czynności pozbawisz go skrobi, która sprzyja sklejaniu się ziarnem ryżu. Dobrze oczyszczony ryż rozpoznasz po kolorze wody. Płucz tak długo aby woda była krystalicznie przejrzysta. Wtedy właśnie będzie pewności, że został opłukany dobrze.
Najlepszym sposobem na płukanie jest użycie bieżącej wody. W przypadku płukania w naczyniu – nie wyczyścisz go całkowicie.
Krok drugi – ilość wody do gotowania ryżu
Aby ugotować ryż na sypko dla jednej torebki ryżu będziesz potrzebował około 1.5 szklani cystej wody. (maksymalnie 2 szklanki wody). Jeśli dodasz większą ilość wody nic się nie stanie – ale miej na uwadze fakt, że ryż będzie miększy i łatwiej będzie go można rozgotować – pamiętaj o tym ! ;P
Krok trzeci – Gotowanie ryżu
Przygotuj garnek do którego włożysz przygotowany wcześniej ryż, wlej wodę – zgodnie ze wcześniejszymi wskazówkami. Dodaj odrobinę oleju oraz soli.
Gdy woda zacznie się gotować włóż do garnka przygotowany wcześniej ryż (opłukany do momentu, gdy woda będzie przezroczysta). Po włożeniu ryżu woda przestanie się gotować – w tym czasie od czasu do czasu delikatnie przemieszaj ziarna ryżu. Dzięki temu ryż nie przyklei się do dna garnka i unikniesz przypalenia.
Czas gotowania ryżu

Kiedy woda do której włożyliśmy ryż ponownie zacznie się gotować (pamiętaj o przykrywce) zmniejsz ogień i gotuj ryż przez około 10-15 min – w zależności od ryżu jaki został wybrany przy zakupie. Ważne – od tego momentu pamiętaj, aby nie mieszać – ponieważ może się rozpaść i posklejać.
Po 10 – 15 minutach zdejmij naczynie i sprawdź, czy konsystencja ryżu jest odpowiednia. Jeżeli w garnku została woda, odstaw ryż na chwilę, aż ziarna wchłoną pozostałą wodę.
I TADAM – ryż na sypko jest gotowy 🙂
W tej odsłonie ryż jest smaczniejszy i doskonale sprawdza się w wielu daniach mięsnych i warzywnych. To idealny dodatek do potraw, zwłaszcza azjatyckich, ale nie tylko. Smacznego. W komentarzu podziel się z nami – jak sprawdził się nasz przepis w Twoim wykonaniu.