Strona główna JEDZENIE Jak ugotować ryż na sypko?

Jak ugotować ryż na sypko?

Pewnie już nie raz zastanawiałaś/eś się w jaki sposób ugotować ryż , aby był pyszny i go nie przypalić.
Podczas gotowania ryżu nie wiele osób sobie zdaje sprawę, że można popełnić radykalny błąd, przez który ryż nie będzie nadawał się do spożycia.

No to zaczynamy 🙂 Najważniejszą i pierwszą czynnością to przygotowanie odpowiedniej ilości wody w proporcjach ilości ryżu i wody. W przypadku gotowania ryżu należy zachować szczególną czujności – bo czas gotowania w dużej mierze uzależniony jest od ryżu jaki wybraliśmy.

Jak ugotować ryż na sypko (1)

Krok pierwszy – Przygotuj ryż

Zapewne zdziwi Cię ten fakt, że zaraz po wyciągnięciu torebki z ryżem z opakowania głównego będziemy go płukać 😉 Dzięki tej czynności pozbawisz go skrobi, która sprzyja sklejaniu się ziarnem ryżu. Dobrze oczyszczony ryż rozpoznasz po kolorze wody. Płucz tak długo aby woda była krystalicznie przejrzysta. Wtedy właśnie będzie pewności, że został opłukany dobrze.
Najlepszym sposobem na płukanie jest użycie bieżącej wody. W przypadku płukania w naczyniu – nie wyczyścisz go całkowicie.

Krok drugi – ilość wody do gotowania ryżu

Aby ugotować ryż na sypko dla jednej torebki ryżu będziesz potrzebował około 1.5 szklani cystej wody. (maksymalnie 2 szklanki wody). Jeśli dodasz większą ilość wody nic się nie stanie – ale miej na uwadze fakt, że ryż będzie miększy i łatwiej będzie go można rozgotować – pamiętaj o tym ! ;P

Krok trzeci – Gotowanie ryżu

Przygotuj garnek do którego włożysz przygotowany wcześniej ryż, wlej wodę – zgodnie ze wcześniejszymi wskazówkami. Dodaj odrobinę oleju oraz soli.
Gdy woda zacznie się gotować włóż do garnka przygotowany wcześniej ryż (opłukany do momentu, gdy woda będzie przezroczysta). Po włożeniu ryżu woda przestanie się gotować – w tym czasie od czasu do czasu delikatnie przemieszaj ziarna ryżu. Dzięki temu ryż nie przyklei się do dna garnka i unikniesz przypalenia.

Czas gotowania ryżu

Jak ugotować ryż na sypko (1)

Kiedy woda do której włożyliśmy ryż ponownie zacznie się gotować (pamiętaj o przykrywce) zmniejsz ogień i gotuj ryż przez około 10-15 min – w zależności od ryżu jaki został wybrany przy zakupie. Ważne – od tego momentu pamiętaj, aby nie mieszać – ponieważ może się rozpaść i posklejać.
Po 10 – 15 minutach zdejmij naczynie i sprawdź, czy konsystencja ryżu jest odpowiednia. Jeżeli w garnku została woda, odstaw ryż na chwilę, aż ziarna wchłoną pozostałą wodę.

I TADAM – ryż na sypko jest gotowy 🙂

W tej odsłonie ryż jest smaczniejszy i doskonale sprawdza się w wielu daniach mięsnych i warzywnych. To idealny dodatek do potraw, zwłaszcza azjatyckich, ale nie tylko. Smacznego. W komentarzu podziel się z nami – jak sprawdził się nasz przepis w Twoim wykonaniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Musisz przeczytać:

Jak zadbać o odpowiedni klimat w łazience?

Stworzenie odpowiedniego klimatu w łazience może mieć duże znaczenie dla Twojego komfortu. Dbając o odpowiednie oświetlenie, zapach, temperaturę, wilgotność czy obecność roślinności,...

Wybieramy najwygodniejsze buty do biegania dla aktywnego mężczyzny

W dzisiejszych czasach aktywność fizyczna jest kluczowym elementem zdrowego stylu życia wielu mężczyzn. Jeśli pasjonujesz się bieganiem i pragniesz osiągnąć swoje cele...

Sernik Baskijski – Przepis

Sernik Baskijski - krótka historia Sernik baskijski, znany również jako "gâteau Basque" lub "biskotxak", to...

Przepis na soczystą kaczkę

Przepis na soczystą kaczkę Kaczka to jedno z tych dań, które na pewno przyciąga uwagę na stole i potrafi...

Kołacz – Tradycyjny Śląski przepis

Kołocz Śląski lub Kołacz Śląski - to tradycyjne ciasto, które uwielbiają mieszkańcy Polski i nie tylko. Jest to słodkie, drożdżowe ciasto wypełnione...