Mojito to ulubiony drink wielu klubowiczów. Zachwyca orzeźwiającym smakiem i prostotą – przygotujesz go z 6 łatwo dostępnych składników. Zrób mohito przed domówką lub uracz się nim na urlopie. Ten klasyczny drink smakuje tak samo dobrze w towarzystwie, co na leżaku. Czytaj dalej, aby poznać najlepszy przepis na mojito!
Mojito – skład i proporcje drinka
Podstawowa wersja mojito (2 porcje) składa się z:
- połowy lub 1 limonki
- 40-50 ml białego rumu
- 2 łyżeczek brązowego cukru
- 4 łyżek kruszonego lodu (lub 4 kostki)
- pół szklanki wody gazowanej
- 4 gałązek lub 10 listków mięty.
Jak widać, istnieją drobne wariacje. Ilość limonki, wody gazowanej i rumu należy dostosować do wielkości szklanek i osobistych preferencji.
Jaki rum do mohito? Nie każdy będzie smakował równie dobrze. Sprawdzi się np. popularny biały rum Bacardi lub Havana Club. Droższe, lecz bardzo lubiane są rumy Mount Gay, Ron Matusalem czy Appleton Estate. Można też wykorzystać rum złoty. Jeśli nie zależy Ci na wiernym odwzorowaniu klasyka, a w Twoim barku czeka rum brązowy – śmiało możesz go użyć, ale wtedy alkohol będzie bardziej wyczuwalny.
Najważniejsze, aby limonka i mięta były świeże – to one odpowiadają za niesamowity aromat mojito.
Koktajl mojito – przepis i podanie
Limonkę dokładnie umyj, najlepiej używając szczotki do warzyw i owoców. Pokrój ją na małe kawałki lub cienkie plasterki, jak Ci wygodniej. Nie musisz jej obierać. Części limonki wrzuć do sporego naczynia. Kilka plasterków możesz zostawić do dekoracji. Wsyp cukier i większość mięty, a następnie rozgnieć wszystko za pomocą muddlera, tłuczka do moździerza lub zwykłego zaokrąglonego tłuczka. Wyciśnij jak najwięcej soku z limonki.
Roztarte składniki (cukier nie musi się rozpuścić) przełóż po równo do dwóch szklanek. Do każdej z nich wlej połowę rumu, wsyp po 2 łyżki kruszonego lodu lub po 2 kostki. Dopełnij szklanki wodą gazowaną, wymieszaj wszystko i udekoruj resztą mięty i limonki.
Teraz wiesz, jak zrobić idealne mohito – możesz zaserwować je gościom przy najbliższych odwiedzinach!
Uwielbiam tego drinka. Szczególnie z rumem bacardi.